Ako mi trhali osmičky

Na začiatku novembra som sa rozhodla, že zavolám svojej zubárke a objednám sa na trhanie osmičiek. Už dlhšiu dobu som nad tým premýšlala, chcela som to hlavne z estetických dovodov, aby moje predné zúbky prestali utekať do bokov a kriviť sa. Osmičky totiž ako nemali moc miesta vzadu, tak tlačili na ostatné zuby a dvojky sa mi začali malinko ztáčať. Došlo mi, že sa to skor bude zhoršovať, tak som zavolala sestričke a ona ma objednala na 21.12., tesne pred Vianocami. Nič úžasné, keďže Vianoce je najlepšie obdobie čo sa týka jedla. Vianočné koláčiky, perníčky, kapustnica, šalát, maso, klobása..no čo..aspoň nebudem toľko jesť a nepriberem.

Začala som si hladať na nete diskusie od ľudí, čo už trhanie zubov múdrosti zažili. Je to velmi individuálna záležitosť. Niekomu to trhali hodinu, niekomu pár minút, niekomu to museli vyrezávať, dalšiemu pak šiť a neviem čo ešte. Neznelo to moc pekne, ale nič som si z toho nerobila. Šla som do neznámeho, kde som fakt nevedela čo čakať, ale mala som sa báť a privolávať si tým nervozitu, zlé myšlienky a podobne? Nie, bola som kľudná, nepredpokladala vobec nič, spoliehala som sa tak trošku na šikovnosť mojej zubárky.




V pondelok som sa v práci naobedovala, a s plným bruchom vyrazila, bola som objednaná na 13tu hodinu. V poliklinike som najskor šla do lekárne, kúpiť si gelové vrecúško, čo sa dá využiť buď ako chladivý obklad alebo na vyhrievanie. V čakárni som zažila scénu, ktorú by nikto nechcel pred trhaním zubov zažiť.

Odovzdala som kartičku sestričke, a pri nahliadnutí do ordinácie som videla ako otecko sedí na zubárskom kresle a v náručí ma svojho synčeka. Sadla som si naspať do čakárne. A za chvíľu sa ozval brutálny krik, to dieťa, kričalo na plnú hubu! Ako keby mu išli trhať všetky mliečne zuby či čo, to bolo neskutočné! Celá poliklinika to musela počuť. A teraz si predstavte ako tam tak sedím, neviem čo si mám predstaviť pod trhaním zubov, a tam kdesi decko tak desivo vrieska. No začala panika! Zrazu som bola biela ako stena, myšlienkami mi prebehli samé hororové scenáre ako som celá od krvi a zuby nejdú ani po hodine a pol vytrhnúť :-D

Zaujímavé bolo, že ako otecko s chlapcom vychádzali z ordinácie, chlapec bol ticho, dokonca sa usmieval, ako keby mu vymazali pamať. Tak som si vzala veci a pobrala sa za pani doktorkou. Vítala ma s úsmevom, posadila ma do kresla, pozrela na tie dve osmičky a tak že sa do toho pustíme. Ja som sa jej okamžite spýtala, že či nepotrebuje spraviť rentgen. Veď čo ak som mala korene nejak doboku alebo tam je kaz. Ale ona úplne v pohode, že to neni potreba a že mi teda pichne injekcie.

Nemám s injekciami problém, keď som bola v nemocnici, tak som to vždy v pohode zvládla, len sa na to nesmiem dívať a robiť z toho vedu. Lenže tieto injekcie, bože moj už nikdy! Dala  mi dokopy 4. Jednu vľavo hore, ďalšiu vpravo hore, a potom ešte na horné ďasná dve. Najprv cítite jemné vpichnutie, a ako to ona začne tlačiť, tak presne to je to najhoršie na celom tomto procese!! A vy to musíte zvládnuť 4x za sebou. Juj no už to fakt zažiť nechcem. Dúfam, že časom budem ako ten malý chlapec a že tiež prídu muži v čiernom a vymažú mi pamať, na všetko zabudnem, a keď sa náhodou stane, že budú musieť aj dolné osmičky von, tak že sa na to budem tešiť.

Po pár minutách mi začala brnieť pusa, bol to zvláštny pocit, ako keby mi celé ústa začali zamŕzať. Čakala som, že si pani doktorka prichystá nejaké špeciálne vecičky na trhanie, ale ona len, že ideme na to. Ja zas v šoku, že to je moc rýchle, že nie som pripravená. Ale nechala som si to pre seba, otvorila ústa, ona vzala nejaké kliešte a šup zub bol ani nie za 10 sekúnd vonku! To bol pre mňa druhý šok, ako je možné, že to šlo tak rýchlo? :-D Druhý zub mal podobný postup, trošku s ním pohúpala a bol vonku. Fakt som nečakala, že to všetko potrvá ani nie 10 minút.

Po celom výkone som sedela v kresle, pani doktorka mi hovorila postup ako "po", trochu sa mi motala hlava, ale bola som rada, že to mám za sebou. Popriala som im Šťastné a Veselé a pádila preč. Triasla som sa od hlavy až k pate. Adrenalin spravil svoje :) Chcela som už len byť doma v teple a čakať na to čo príde až injekcie prestanú účinkovať.

Dočítala som sa na nete, že najdoležitejšie po trháni zubov je, aby som sedela, stála, ale hlavne neležala, lebo to može riadne opuchnúť. Ďalej som sa dočítala, že to mám chladiť, preto som si aj kúpila ten chladiaci vankúšik, takže som chladila, potom ma napadlo čo zmrzlina a chladenie zvnútra, aj to bolo spomenuné na nete, takže som šla do obchodu, kupíla zmrzlinu, a celú ju zjedla, lebo som začala byť pekne hladná. Dala som si aj ibalgin, a ako už moje ústa začali odmŕzať stále to bolo v pohode. Nič ma nebolelo. Myslím, že som mala velké plus v tom, že som tie zuby mala zdravé, preto šli tak ľahko von a ani ma nič nebolelo. Večer pred spaním som si opatrne zúbky umyla, v posteli si dala troje vankúše pod hlavu, nech ju mám vyššie než telo, kvoli opuchu a šla spať.


Čo odporúčam pred trhaním?

  • dobre sa najesť! Po trhaní budete mocť jesť možno až neskoro večer alebo na druhý deň, každý to má individuálne.
  • kúpiť si chladiace vankúšiky v lekárni (stoja do 100,- korún, a možete to potom použiť aj na iné zranenia, ako je natiahnutý členok, alebo bloklé záda)
  • kúpiť si zmrzlinu, doležité je, aby bola bez kúskov orieškov alebo hocičoho čo by ste museli hrýzť.
  • kúpiť si tekuté jedlo ako je napríklad detská výživa, jogurty.
  • kúpiť si ibalgin

Čo odporúčam po trhaní?
  • neľahať si! Može Vám to riadne opuchnúť!
  • byť v teple, ja som mala dosť šok po tom všetkom, predsa len to bol zásah do organizmu, takže teplo a kľud.
  • ibalgin si dať až cca 2 hodiny po, alebo až začnú prichádzať Vaše ústa k životu
  • mať po dobu minimálne 3 dní po kľud, to znamená necvičiť, strašne mi v tých dierach začalo pulzovať aj len po behu na šalinu
  • nerobiť vedu z toho, keď zrazu začne na štvrtý deň bolieť niektorá strana ďasien, bolesť može občas vystreľovať k uchu, treba si dať ibalgin, alebo niečo proti bolesti a vydržať.

No moja hlavná rada znie: stratjte sa o svoje zúbky, umývajte ich, najlepšie po každom jedle, snažte sa stravovať zdravo, málo sladkého, veľa ovocia, zeleniny a vody. Používajte kvalitné kefky na zuby, ja používam curaprox už pár rokov, a som s ňou velmi spokojná. Nemám rada návštevy u zubára, ale tento rok som tam bola 3x, a každá návšteva bola rýchla a bezpolestná, až na tie injekcie :) Pokiaľ sa o svoje zuby budete starať, nebudú sa Vám kaziť a preventívna prehliadka u zubárky prestane byť nočnou morou :) 

Majte sa krásne!
Anička



















Komentáře

  1. Mna to čaká zajtra takže dúfam že budem mať také šťastie ako ty a bude sup sup vonku... :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Ďakujem za Tvoj komentár :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Deň dvanásty (streda 16.5.2019)

Pani Bakalárka, konečne!

Vianoce sa blížia :)